Inhoudsopgave
Verantwoordingsdebat over het rapport SWA
Een dreigende grote overschrijding op de begroting was aanleiding om een onderzoek te doen naar de SWA. In de commissiebehandeling op 14 april over het rapport van adviesbureau AEF (Andersson Eiffers Felix) over de SWA heb ik namens het CDA 3 conclusies uitgesproken: 1. We hebben als gemeente geen heldere koers ontwikkeld waar we met het SWA naar toe willen. Het transformatieplan in wat voor bedrijf de SWA moet veranderen is niet aangepast aan het huidige gemeentelijke en landelijk beleid, waardoor in de uitvoering zaken scheef lopen. (door de verlaging van de rijksvergoeding is een verhoogde uitstroom van SW-medewerkers richting de reguliere arbeidsmarkt noodzakelijk en met een afbouw van de interne productielijnen haalt de SWA weer niet zijn exploitatiewinst) 2. Financieel is de SWA niet in control; niet in het sturingssysteem en niet in de bemensing van de financiële functie. 3. De aansturing door de gemeenschappelijke regeling en door de directie klopt niet, zit niet in één lijn en leidt tot een niet werkbare situatie. Daarnaast moeten we een heldere keuze maken over hoe om te gaan met het SWA gebouw Swaenendrift en met de taakstelling van €1 miljoen. Daarvoor hebben wij als CDA voorgesteld om een brede raadsconferentie te houden, waarin we een helder inzicht krijgen van onze gemeentelijke taak en welke keuzes we hebben om die naar behoren uit te voeren.
In het raadsdebat vervolgde ik het betoog met aan te geven dat door het onderzoek naar de SWA we inzicht hebben gekregen dat er dingen fout zijn gegaan, maar ook inzicht dat er niet één schuldige is aan te wijzen. Uiteraard respecteren we dat Wethouder Stegeman is opgestapt. Al vele jaren haperde er iets aan het beleid rondom de SWA, onder andere veroorzaakt door: veranderd landelijk beleid wat betreft taak en beschikbare financiën; de fusie; de aansturing van de SWA; geen eenduidige keuzes van de gemeente voor de uitvoering van de participatiewet. Alles heeft er toe geleid dat de SWA niet zelf de koers kon uitzetten. Het is door de bestuurders, de directie, de verantwoordelijke wethouders en het college, maar ook door ons als gemeenteraad niet helder voor ogen geweest wat er allemaal binnen de participatiewet en dus ook het beschut werken en de re-integratie gedaan werd en waar het geld aan werd besteed. De conclusies uit het rapport zijn onze peilmomenten. De aanbevelingen zullen we meenemen in de raadsconferentie. Graag willen we voor de zomer met elkaar een goed integraal beeld krijgen welke taakstelling we in onze gemeente hebben en op welke wijze we die het beste tot uitvoering kunnen brengen voor de doelgroep die onder de participatiewet valt. Een grote groep mensen, merendeel kwetsbaar en van ons afhankelijk die graag wil meedoen in onze samenleving. We zijn nu op een moment beland dat we wel de juiste keuzes moeten maken. En we moeten beseffen dat we dit niet alleen onze gemeente betreft, maar ook Kaag en Braassem en Nieuwkoop. Met hen zullen we in overleg gaan, hoe we de samenwerking in de toekomst zullen voortzetten. Voor een deel is dat al vastgelegd, maar zeker is dat we nu – met de wetenschap wat we verkeerd hebben gedaan – duidelijke keuzes moeten maken welke taken we bij de SWA – in de huidige of andere constructie - willen neerleggen. Voor het CDA is de SWA een belangrijk middel om een kwetsbare groep mensen die gebruik maken van beschutte werkplekken, aan het werk te houden. De SWA is voor ons geen doel op zich, maar moet maatwerk leveren aan wat nodig is! Deze mensen mogen niet de dupe worden van verkeerde keuzes door de politiek, nu niet en in de toekomst niet. Wij hebben de oproep in de inspraak van de OR van het SWA goed gehoord: maak een eind aan de onzekere situatie, zet een kwartiermaker erop en zet alles in om met ons gemeenschappelijk geld iets voor deze mensen te doen.
Wij vonden het jammer dat de oppositiepartijen toch een motie van wantrouwen indienden tegen het college. Wethouder du Chatinier heeft namens het college een spijtbetuiging geuit en heeft beloofd met elkaar naar een passende oplossing te zoeken. Dat was voor ons een mooie handreiking, we hebben de motie niet gesteund.
Voor meer informatie: Marjon Verkleij, raadslid CDA mverkleij-lemmers@alphenaandenrijn.nl
Bestemmingsplan ‘Lagewaard 42 Koudekerk ad Rijn’
Veehouderij Peters, exploiteert een melkveebedrijf, een kleinschalig agrarisch loonbedrijf, als ook een mechanisatiebedrijf gelegen aan de Lagewaard 42 te Koudekerk aan den Rijn. Om de continuïteit van het bedrijf te kunnen waarborgen, dient het bedrijf de melkveetak te moderniseren en daarvoor het bouwvlak te vergroten. Daar is een verzoek voor ingediend. De Raad heeft er mee ingestemd. Er is een (post)zegelbestemmingsplan opgesteld. Dan is het in één keer goed geregeld, met rechten voor de toekomst. In één keer een bouwvlakvergroting met een wijziging van de bestemming. Het plan past binnen de beleidskaders van de overheid en daarnaast voldoet aan de omgevingsaspecten als milieueffectrapportage, ‘bedrijven en milieuzonering’, wet milieubeheer, bodem, archeologie, geluid, geur, luchtkwaliteit, externe veiligheid, ecologie en duurzaamheid. Kortom, dit agrarische bedrijf kan weer jaren vooruit. Een gezonde agrarische sector is een belangrijk punt voor het CDA.
Voor meer informatie: Jos Ensing, raadslid CDA, Jensing@alphenaandenrijn.nl
Startnotitie bestemmingsplan Alphen Stad
Er komt een nieuw bestemmingsplan voor Alphen stad. In de startnotitie is de aanpak beschreven. De huidige systematiek voor het maken van bestemmingsplannen is vooral gericht op toelatingsplanologie; vorm en functie worden zoveel mogelijk vastgelegd. Uitgangspunt bij de actualisering van de bestemmingsplannen, volgend uit het Meerjarenplan, is echter de systematiek van uitnodigingsplanologie. Uitnodigingsplanologie betekent ruimte geven aan gewenste toekomstige ontwikkelingen, zonder dat nu al bekend is wat dat precies zal zijn. Nieuwe, toekomstige ontwikkelingen krijgen de ruimte, zonder dat alles van te voren tot in detail is vastgelegd in functie en vorm. Nieuwe ontwikkelingen passen daardoor eerder in het bestemmingsplan en aparte procedures zijn niet nodig of kunnen korter. Op deze wijze wordt aangesloten bij het gedachtegoed van de Structuurvisie en Omgevingswet. Zo wordt beoogd flexibele bestemmingsplannen op te stellen, welke snel op de veranderende behoefte van de markt in kunnen spelen. Denk aan het creatief omgaan met leegstand, renovatie, herstructurering, transformatie en herprogrammering, waar mogelijk en wenselijk.
In de startnotitie staan uitgangspunten zoals:
Het lijkt natuurlijk allemaal mooi, maar in bestaande woonwijken moet je ook rekening houden met waar het vooral om gaat, dat mensen rustig en plezierig willen wonen. Rekening houden met elkaar, dat is een belangrijk uitgangspunt voor het CDA. Niemand zit er op te wachten dat de tuin van zijn buren wordt volgebouwd, er ineens een druk bedrijf of restaurant naast hem komt waardoor er veel verkeer en gebrek aan parkeerplaatsen komt of dat het groen moet worden opgeofferd. Bij nieuwbouwwijken en bij gebieden waarin de bestemming wordt veranderd (bijvoorbeeld Rijnhaven) is er meer ruimte voor de nieuwe invulling. Veel fracties steunden onze lijn. Het College werkt dat verder uit en daarna volgt nog een breed overleg- en inspraaktraject.
Voor meer informatie: Jos Ensing, raadslid CDA, Jensing@alphenaandenrijn.nl
Infobijeenkomst over het thema veiligheid
De politie gaf uitleg over de cijfers van afgelopen jaar en de voornemens van dit jaar. Er waren geen bijzondere zaken te melden: de cijfers m.b.t. veiligheid blijven min of meer constant of dalen. We spreken dan over klein vergrijpen zoals inbraken en diefstal. De politie probeert het bureauwerk zo veel mogelijk te verminderen zodat er meer blauw op straat is. Zo heeft men een wijkoverleg gelijk met het gemeentelijke toezicht en handhaving. De stad Den Haag vraagt momenteel veel inzet/mankracht van onze politie, dit baart ons zorgen voor onze eigen behoefte. We vinden het begrijpelijk, maar dat kan zo niet door gaan. Burgemeester Spies zal dit aan kaarten bij de minister en haar collega’s. Opvallend is de ‘jeugd groep’ uit Boskoop die voor overlast zorgt. Deze jongeren worden in het oog gehouden. Tenslotte kregen we ook uitleg over de aan pak van radicalisering van moslims.
Het college heeft sinds haar aantreden ook plaats ingeruimd voor beleid op wijk/kern niveau. Dat gebeurt met wijk/kernplannen. Daarin staat beschreven wat voor mensen er in de wijk wonen, wat zij doen en wat er speelt aan problemen die een specifieke aan dacht vragen. Kortom per wijk/kern een andere aanpak. Onderdeel hiervan is het opzetten van buurtpreventie teams van inwoners die proberen de veiligheid in de betreffende wijk in het oog te houden. We raden u aan de media te volgen over dit onderwerp, zodat u weet wat er speelt en wie u voor deze plannen kunt benaderen.
Voor meer informatie: Joost van Beek, raadslid CDA, jvanbeek@alphenaandenrijn.nl
Beëindigen subsidie relaties met Sportspectrum, de Streekmuziekschool, de bibliotheek De Groene Venen en de peuteropvang
Het nieuwe college heeft circa 1 miljoen euro bezuinigd op een aantal grote gesubsidieerde organisaties. Dit is gebeurd door eerst de oude subsidies te stoppen en vervolgens de organisaties te vragen in te schrijven op een nieuwe subsidie via een tender. Daarmee is het mogelijk om meer doelgericht te werken. Door buiten de tender te vallen, zijn het Sportspectrum, de Streekmuziekschool , de Groene Venen en de peuteropvang niet meer, of minder in aanmerking gekomen voor gemeentelijke subsidies. Dat is niet zonder slag of stoot gegaan. In de media is hieraan veel aan dacht besteed. Elke organisatie zoekt daarbij zijn/haar eigen weg. Sportspectrum heeft de zwembaden moeten overdragen. De overige gemeentelijke sportfaciliteiten zijn weer terug bij de gemeente en de clubs die deze faciliteiten gebruiken. Zo kan het goedkoper en dichter bij de gebruikers worden opgezet. De Streekmuziekschool gaat in een andere opzet verder. De bibliotheek in Boskoop is overgedragen aan de bibliotheek die ook in Alphen werkt. De gehanteerde aanpak van het college is besproken vooruitlopend op een komende brede evaluatie. Er is aan dacht gevraagd voor mensen die hierdoor ontslagen zijn.
Voor meer informatie: Joost van Beek, raadslid CDA, jvanbeek@alphenaandenrijn.nl
Actieplan Spoedzoekers
CDA gaat akkoord met het vaststellen van het actieplan Spoedzoekers, maar heeft wel enkele kanttekeningen geplaatst. Zeker gezien het aantal statushouders komt er het komende halfjaar veel op de gemeente af. Dit betreft niet alleen de huisvesting, maar ook werk, scholing en integratie. Het is daarom ook goed om in dit actieplan huisvestingspoor en participatiespoor beiden te benoemen. CDA heeft er wel op aangedrongen om in het laatste kwartaal van 2016 een goede evaluatie in te bouwen en ook de communicatie naar direct omwonenden goed en tijdig te verzorgen.
Voor meer informatie: Helma van der Louw, raadslid CDA , HvanderLouw-Vergeer@alphenaandenrijn.nl
CDA: duidelijkheid over gebruik van ‘gebouw Baas’ op ITC-terrein (zie foto rechts boven)
Het ITC-terrein in Hazerswoude/Boskoop is bestemd voor de sierteeltsector. Het college heeft het besluit genomen dat het ‘gebouw Baas’ tijdelijk ook voor andere doelen mag worden gebruikt omdat er vanuit de sierteeltsector nog onvoldoende aanbod is. Het CDA wil duidelijkheid over de gevolgen voor de sierteeltsector en voor het verkeer in de kernen Boskoop en Hazerswoude en heeft daarover in de raadsvergadering van 21 april opheldering gevraagd. Wethouder van Velzen heeft uitgelegd dat het gebouw ‘Baas Plantenservice’ gebruikt zal worden door van Uden Transport. Voor dat gebruik is een tijdelijke verruimde gebruiksvergunning aan van Uden transport verleend tot september 2020. Daarna is het gebruik van het gebouw weer beperkt tot de sierteeltsector. De wethouder gaf aan dat het gebouw hoofdzakelijk als opslagfunctie zal worden gebruikt en de verkeersbewegingen dus minder zullen zijn dan bij gebruik voor de sierteeltsector. Verder gaf de wethouder aan dat er met Van Uden afspraken zijn gemaakt over het behoud van de faciliteiten voor de sierteeltsector als daar behoefte aan is. Het CDA is er tevreden over dat door deze wijziging de verkeersdrukte in de dorpskernen Boskoop en Hazerswoude-Dorp niet toeneemt en dat het gebouw in 2020 weer helemaal voor de sierteeltsector beschikbaar is. Het CDA blijft de ontwikkelingen volgen.
Voor meer informatie: Helma van der Louw, raadslid CDA, HvanderLouw-Vergeer@alphenaandenrijn.nl of Jos Ensing, raadslid CDA, Jensing@alphenaandenrijn.nl
Uitreiking Koninklijke Onderscheidingen
Op 26 april heeft burgemeester Liesbeth Spies aan achttien Alphenaren een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt. Het CDA heeft veel waardering voor mensen die zich op basis van vrijwillige diensten inzetten voor de samenleving en feliciteert hen van harte met hun welverdiende lintje!
Proficiat aan: de heer D.C. Peters, benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
De dames J.A. van Beek-Guldemond, T. Krösschell-Dompeling, N.P. de Meij-Vesseur, S.G. Pastink-Meijer, J.W.H. van Rangelrooij-Snippe, A. Schouwenaar en M.W. Straver-Guldemond en de heren J.M. Boes, J. Eijkelboom, J. de Jong, W.A. Krösschell, H.E. Schoneveld, H. Slagter, P. Sneep, M. Uittenbogaard, A.J.T. van der Voorn en M.D. Wijnans, allen benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
Coalitiepartijen in gesprek met maatschappelijke organisaties
In december 2013 hebben wij ter voorbereiding op het schrijven van het coalitieakkoord met diverse maatschappelijke partners gesproken en hen een inbreng gevraagd. Wij hebben toen ook de afspraak gemaakt om halverwege de bestuursperiode weer met hen rond de tafel te gaan zitten om te toetsen of we op koers zijn. Dit gesprek heeft op 28 april plaatsgevonden. Een delegatie van de genodigden was aanwezig. Met hen hebben we een open gesprek gehouden en met name gevraagd over de bestuursstijl: verbindend besturen en onze ambities. De onderwerpen wonen; economie en greenport; wijken en kernen; sport en cultuur; werk en onderwijs en zorg en welzijn – en dan met name ouderenzorg- zijn de revue gepasseerd. We kunnen concluderen dat het een proces in werking is, er zijn stappen gezet op diverse fronten. Maar daarnaast is er ook nog veel te winnen in de samenwerking met diverse partijen.
Voor meer informatie: Marjon Verkleij, raadslid CDA mverkleij-lemmers@alphenaandenrijn.nl
Uitnodiging voor de CDA themabijeenkomst op 10 mei over het ‘Vluchtelingenbeleid’
Deze informatieve avond vindt plaats op 10 mei in restaurant De Vrienden, Uranusstraat 500, 2402 CG Alphen aan den Rijn en begint om 20.00 uur.
CDA-Ambassadeur Jan de Visser – advocaat met specialiteit ‘vreemdelingenrecht’ en voormalig wethouder in Maassluis – houdt een presentatie waarin hij de diverse kanten van het Vluchtelingenbeleid toelicht. Na de inleiding kunnen de aanwezigen aan de hand van een aantal prikkelende stellingen in enkele groepen met elkaar over dit thema nader van gedachten wisselen. Daarna volgt er een plenaire terugkoppeling. Geïnteresseerden in dit onderwerp zijn van harte welkom.
Voor meer informatie: Wim van Tuijl, afdelingsvoorzitter CDA Alphen ad Rijn wim.vantuijl@telfort.nl
Het CDA was aanwezig bij/ is in gesprek geweest met:
4 april: gesprek met directeur Jack Veldman van Archeon over ontwikkeling mogelijkheid van het park
7 april: de speeddatesessie op het gemeentehuis tijdens het ontvangst van 90 leerlingen van het Ashramcollege over het openbaar bestuur en het werk van de gemeente
8 april: officiële opening bibliotheek Boskoop
18 april: gesprek met voorzitter Kees Slingerland van de Cliëntenadviesraad over de opstart en functioneren van deze nieuwe adviesraad
28 april: gesprek met vertegenwoordigers van de VvE van de Palatijn, Castellumstraat over de overlast van gestalde fietsen voor hun deur
Vergadercyclus mei 2016
o Verkenning en evt. eerste debat Grondstoffenbeleid 2015-2025
o Verkenning en evt. eerste debat Uitvoeringsprogramma infrastuurprojecten 2016-2020
o Verkenning collegebesluit MER 1e fase N207 –Zuid en Verlengde Bentwoudlaan als voorkeursalternatief en input voor vervolg planstudie
o Informatiemarkt 3e en 4e kwartaalrapportage sociale agenda
o Kwartaalrapportage Sociale agenda Beter voor elkaar 3e en 4e kwartaal
o Bespreken procesvoorstel participatiewet en toekomst SWA
o Achtergrondinfo Integriteitsbeleid en Integriteitsverslag 2015 gemeentelijke organisatie
o Wensen en bedenkingen collegevoornemen bijdrage aan lokale publieke omroep ( Studio Alphen)
o Bespreken Co-financieringsregeling Economisch Actieprogramma 2016-2019
o Om 19.30 uur Informatiemoment over de Visie op Water ( wandelgang 1e etage)
o Verkenning en eerste debat Visie op Water
o Verkenning en eerste debat Flexibel Meerjarenprogramma 2016-2021, Rijn- en Veenstreek als toeristisch trekpleister
o Verkenning en eerste debat beschikbaar stellen middelen voor bruggen i.p.v. duikers Gouwepolder Boskoop